Kuvataiteilija Jari Järnstömin ajatuksia aiheesta Susiraja



Kuva: Jari Järnström, Yksinäinen susi, 2021 / akryyli, spraymaali ja öljy kankaalle / 100 x 81 cm
2100 € (sis. ALV 10 %)

Ars Longa taiteilijatalon kesänäyttelyn teemana on Susiraja. Kun kuulin näyttelyn teeman ensi kertaa, olin aika ihmeissäni siitä miten voisi käsiteellä näin tiukasti rajattua teemaa. Ihmettelin myös sitä mistä mahtaa tämän näyttelyn teeman vaikutteet tulleet; kenties siitä kun huhtikuussa Espoossa ja Helsingissä tehtiin havaintoja yksinäisetä sudesta.

Lähdin hakemaan apua teeman käsittelyyn Googlesta. Hakusanalla susiraja tuli vastaukseksi: ”Raja, jonka jälkeen katuvalaistus loppuu ja voidaan alkaa pelätä susia. Humoristisesti myös esim. Kehä III". Googlen kuvahaulla tuli kymmenittäin kuvia valokuvataiteilija Iiu Susirajasta.

Koska teema on näin tiukasti rajattu, en halunnut tarjota näyttelyyn jotain sinne päin ja että kaikki käy. Teemaa oli mielestäni hyvin vaikea lähestyä abstraktilla tai etäännetyllä käsitteellisellä tasolla, joten maalasin kuvan yksinäisestä sudesta.

Susi on demonisoitu mutta susi kuuluu tärkenä osana suomalaisen luonnon ekosysteemiin.
Pelko pois. ”Kenenkään pelkoa ei pidä väheksyä, se on pelkääjälle totisinta totta. Pelkoihin voi kuitenkin vaikuttaa ja olisikin tärkeää, että lisäämällä oikeaa tietoa voitaisiin päästä eroon epärealistisista pelon aiheista. Susi ei mitä suurimmalla todennäköisyydellä tule hakemaan lasta koulun pihalta välitunnilla, eikä se vaani liiterin takana odotellen ilta-askareille navettaan menevää emäntää. Liikenne ja vaikkapa kotitapaturmat ovat ihmiselle moninkertainen riski suteen verrattuna” (lainaus: http://www.luontoliitto.fi/susiryhma/susitietoa/susipelko).


Kommentit