Galleria Longassa THE CAREFUL MOVERS – Minna Haukka, Gunzi Holmström ja Maritta Nurmi 9.2. - 25.2.2024

 


THE CAREFUL MOVERS – Minna Haukka, Gunzi Holmström ja Maritta Nurmi

Galleria Longa 9.2. - 25.2.2024

Minna Haukka, Gunzi Holmström ja Maritta Nurmi opiskelivat samaan aikaan Turun
Piirustuskoulussa 90-luvun alussa. Ensimmäiset näyttelynsä he pitivät yhdessä kunkin kotikaupungissa – Hämeenlinnassa, Porvoossa ja Uudessakaupungissa. Sitten Maritta muutti Hanoihin, Minna Lontooseen ja Gunzi asui muutaman vuoden Göteborgissa ja Berliinissä. 30 vuoden jälkeen he kohtaavat jälleen galleria Longassa Marittan aloitteesta.

Maritta Nurmi: Esittelen näyttelyssä tiikerimaalauksiani. Punainen teos on ensimmäinen Aasiassa tekemäni maalaus. Se on tehty lakkamaalaustekniikalla, jota opiskelin Hanoin Kuvataidekorkeakoulussa 1993–94. Tekniikka ei kuitenkaan sopinut temperamentilleni, joten kehitin siitä oman työtapani, jossa teen kuvan kankaalle akryyliä ja lehtimetallia käyttäen. Tiikerin kuvia on Vietnamissa kaikkialla; temppeleissä, koriste-esineissä, maalauksissa jne. Buddhalaisessa kuvastossa tiikeri symboloi mielessä tapahtuvaa viisauden ja oivalluksen voittoa vihasta sekä sitkeyttä, jolla sisäisiä esteitä voi taklata matkalla valaistumisen hetkeen.

Gunzi Holmström: Liikkuva kuva kiehtoi minua jo opiskellessani kuvanveistoa Turun Piirustuskoulussa. Videotaiteesta tulikin päätekniikkani useiksi vuosiksi, ja videoteoksiani on esitetty noin kahdessakymmenessä maassa. Lopulta en tuntenut enää edistyväni videon parissa, ja onneksi löysin tilalle maalaamisen. Maalauksen kautta löysin polun, joka tuntuu omalta. Nyt, vuosien tauon jälkeen, näytän pari videoteosta vuosilta 2008 ja 2000 sekä uudempia akvarellimaalauksia. Ehkä joku löytää niitä yhdistävän linkin?

Minna Haukka: Arkistot, kirjastot ja alakulttuurien kautta avautuva historiankirjoitus
ovat keskeisiä teemoja työskentelyssäni. Lontoossa sijaitseva Feminist Library on
toiminut taiteellisena tukikohtanani jo vuosikymmenen ajan. Kirjaston hiljattainen
muutto uusiin toimitiloihin oli massiivinen voimannäyte pienelle feministikollektiiville. Kirja- ja arkistoaarteiden kantaminen, kuljettaminen ja huoltaminen on jatkuva yhteisöllinen prosessi. Cosmic Other teos syntyi Monica Sjöö - näyttelyprojektin jälkimainingeissa (Beaconsfield Galleria ja Femninist Library, 2022). Haamunomainen hoivahahmo on ajaton nomadi – rakkaan taakan kantaja – kannattelija.

AVAJAISET PERJANTAINA 9.2. KLO 17 – 19. LÄMPIMÄSTI TERVETULOA!

Lisätietoja:
Maritta Nurmi
p. 044 9614 543

Galleria Longa
ke-pe  12 – 18
la-su   12 – 16

Kommentit