Longassa 4.10-22.10.23 Juha Metson valokuvanäyttely, tekstit Vesa Sirén


 

Tää menee näin: Juha Metson valokuvanäyttely, tekstit Vesa Sirén 

galleria longassa 10 / 2023

Haluatko tietää, miten Sex Pistols päätyi Helsingin Sanomien inhokista sen mainoslauseen ytimeksi? Tai miten Mirel Wagner löysi riiminsä rakkaudesta, jota kuolemakin kadehtii?

Tässä valokuvanäyttelyssä sukelletaan pää edellä aikamatkalle musiikin vuosiin 1977–2017. Näyttelyyn liittyy Tää menee näin  –  Vuoden biisit 1977–2017 -kirja (Like), jossa paljastetaan biiseistä ja niiden tekijöistä paljon uutta ja yllättävää.

Kirjan nimi tulee Pelle Miljoonalta, joka aloitti Olen kaunis -albumiversion sanoilla ”Hei älä tuu selittää mulle, kuuntele tää juttu, tää menee näin”.

Kuuntelu on yhä ensisijaista, mutta kyllä Pellekin selittää kirjassa pyynnöstä Väkivalta ja päihdeongelma -klassikkoaan, joka valittiin vuoden 1978 biisiksi, kirjan valokuvaaja Juha Metso ja kirjoittaja Vesa Sirén kertovat.

Juha Metso on palkittu valokuvaaja, joka tunnetaan useista taideprojekteista, Vesa Sirén on tietokirjailija ja Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja. Hänen tuhatsivuinen teoksensa Suomalaiset kapellimestarit sai Tieto-Finlandian vuonna 2010 ja käännettiin tänä vuonna saksaksi. Hän on kirjoittanut myös esimerkiksi kaksi kirjaa Jean Sibeliuksesta.

Metso ja Sirén ovat aikaisemmin yhdistäneet voimansa kymmenissä lehtijutuissa ja loppuunmyydyssä Sielun Veljet. Kuvat -kirjassa.

Nuottitelineellä oli jokin lappu, jossa luki Shorai, shorai, ja heitin sen roskiin. Myöhemmin tajusin, että se oli Remulle laulettavaksi kirjoitettu versio Jim Pembroken biisistä It’s Alright, It’s Alright ja sillä voisi nykyään olla arvoa”

Pelle Miljoona

Sibeliuksen taktiikka vihjata ensin ja paljastaa musiikillisia asioita vähitellen vaikutti sittemmin myös kaikkeen elokuvamusiikkiini.”

Yari

Ei se kaupallinen veto ollut, vaikka halusimme menestyä vaikeiden vaiheiden jälkeen.” Kauko Röyhkä Onnenpäivä-levystä ”Se on helvetinmoinen riski lähteä tekemään ihan jotain muuta. Mutta ajattelin, että ei ole mitään menetettävää. Kun peli on sellainen, se on kestettävä, tuli siipeen tai ei.”

Remu Aaltonen

Paholaisen masurkasta ”Olen aina ajatellut, että Olkinaisen teksti on allegoria ihmisestä ja hänen kehittämästään teknologiasta.”

Heikki Salo / Miljoonasade

Ihmisen mielessähän ne molemmat on, sekä hyvä että paha. Sen takia Virressä lauletaan, että Jumala ja Saatana on meidän palkkalistoilla ja taustavoimissa ja kumpikaan ei pärjäisi ilman meitä”

Juice Leskinen

Harmegeddon on aika avantgardistinen ja kompleksinen biisi. Siihen pitää erikseen rakentaa ympäristö, jos sitä haluaa keikalla soittaa. Viime kiertueella se onnistui pitkästä aikaa.” 

Eicca Toppinen / Apocalyptica

Pelkäsimme bändin hajoavan asevelvollisuuden vuoksi. Siksi sanoitukseen tuli: They say / That I must learn to kill before I can feel safe.”

Lauri Ylönen / The Rasmus

Tyttäreni oli varmaan 3-vuotias silloin ja olin juuri vienyt hänet kurahousunpukemisepisodin jälkeen päiväkotiin. Biisin rytmi selvisi jo sen puhelinkeskustelun aikana, koska mielessä oli vielä se vihaisen pienen lapsen askellus.”

Tuure Kilpeläinen

Yritin tehdä rakkauslaulun. Että jos vasta se on rakkautta, että rakastaa mädäntyvää ruumistakin. Ajattelin sellaista pakkomiellettä ja irtipääsemistä ’kunnes kuolema meidät erottaa’ -ajattelusta.”

Mirel Wagner

Miehet haluavat, että nainen on kaunis ja herkkä. Minä olen herkkä! Mutta me naiset olemme myös erittäin voimakkaita ihmisiä. Me luomme yksin ihmiskunnan kohduistamme. Halusin kuvata tätä voimaa äänelläni.”

Yoko Ono

 

Galleria Longa

Avoinna:
ke-pe 12-18
la-su 12-16
 

Galleria Longa & Fönari

Tukkutorinkuja 6

00580 Helsinki

Metro: Kalasatama


Puh:+358 41 3158 009

longa.fonari@arslongatalo.fi

Instagram: longa.fonari

facebook: Galleria Longa & Fönari

 
 


Kommentit