Sierra Madre ­- valokuvia ja performansseja - Helinä Hukkataival ja Inari Virmakoski LONGA 29.10 — 21.11.21 sekä FÖNARIssa retrospektiivi

Longa & Fönari juhlii marraskuussa 80 vuotta täyttävää, edelleen aktiivisesti työskentelvää performanssitaiteilijaa Inari Virmakoskea. Inari on kutsunut taiteilijaystäviään yhteiseen näyttelyyn ja performanssitapahtumaan. 

Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi juhlimaan kanssamme.

Avajaiset perjantaina 29.1021 klo 17 -19.00, jolloin Tomasz Szraman performanssi  klo 18.00

LONGA 29.10 — 21.11.21

Sierra Madre ­-- valokuvia ja performansseja - Helinä Hukkataival ja Inari Virmakoski

Näyttelyssä on esillä valokuvia Norogachissa O’morir performanssitapahtuman kanssa samanaikaisestivuonna 2017 olleen Raramuri alkuperäiskansan Santa Semana juhlista.

Performannssitapahtumissa esiintyvät Norogachissa olleet taiteilijat O’morir hengessä. Sunnuntaina 31.10 Roi Vaara klo 16.00 Performanssipäivä lauantaina 20.11.21 klo 13.00 alkaen Mikko Ijäs, Inari Virmakoski, Diana Soria Hernandes ja Helinä Hukkataival

Inari Virmakoski kertoo tapahtumasta näin: Olimme 2017 pääsiäisen aikaan Norogachissa, Meksikossa, minne meidät oli kutsuttu kansainväliseen Performancear O’Morir performanssitapahtumaan. Samaan aikaanNorogachissa oli Raramuri alkuperäiskansan Semana Santa -juhlallisuudet. Seurasimme tapahtumaa, jonne oli saapunut Raramuri kansaa myös ympäristön kylistä ja jopa Meksiko Citystä, pääkaupungista.

Juhlallisuudet ovat sekoitus jesuiittojen tuomista kristinuskon pääsiäismenoista sekä Raramurien omista rituaaleista. Sen voi nähdä myös tapahtumana, jossa nuoret saattoivat katsastaa sopivaa puolisoa. Naisten rooli oli passiivinen, mutta ilmeisen olennainen; he viettivät aikaa yhdessä, valmistivat ruokaa ja panivat maissijuomaa. Seuraavan vuoden juhlallisuuksien johtajaksi valittiin Lula-rouva, nainen pomoksi ensimmäistä kertaa.

Juhlat kestivät kolme päivää, jolloin miehet tanssivat yötä päivää merkillisistä tanssia. He pyörivät ympäri ja välillä liikkuivat jonoissa — aina vaan samaa koreografiaa toistaen, suuria lippuja heiluttaen rumpujen paukkuessa monotonisesti. Kylää ympäröivillä vuorilla paloivat suuret tulet ja tunnelma oli maaginen, kun miehet tanssivat linnun höyhenistä tehdyissä päähineissään ja suoraan iholle maalatuissa koristuksissaan ja täysin keskittyneinä rituaaliinsa. Kolmannen päivän iltana he söivät ja joivat naisten panemaa maissijuomaa ja tulivat humalaan.

FÖNARIssa marraskuun ajan Inari Virmakosken retrospektiivi.
Näyttelyssä neljä dokumenttia performansseista. Videot vaihtuvat viikon välein. 

Sweet and sour milk 29.10 – 7.11.21 

Ocean woman 8.11. – 14.11.21 

Ground water 15.11. – 21.11.21  Horsma 22.11. – 30.11.21 


 

Kommentit