Galleria LONGAN lokakuun näyttelyssä Plastic Pony 30 vuotta!

 


 Muoti-, taide- ja tajuntaryhmä, pellejä ja satuolentoja, arjen karnevaalia. Tällaisia luonnehdintoja on lehtien otsikoissa saanut 30 vuotta sitten perustettu Plastic Pony. Ryhmän ensi esiintyminen yleisölle oli muotinäytöstä parodioiva performanssi kesällä 1991 Espan lavalla Helsingissä.

Saman vuoden syksyllä perustettiin lama-ajan piristykseksi pieni "liikekeskus" Kalevankadulle. Näyteikkunan värikäs sekamelska aiheutti ohikulkijalle enemmän kysymyksiä kuin antoi vastauksia, mutta vaatekaupan lisäksi tilassa toimi mm. kahvila ja vessaan rakennettu galleria. "Se oli meidän Factory", Plastic Ponyn perustajat Joona Braf ja Petri Sipilä kuvailevat viitaten Andy Warholin New Yorkissa toimineeseen studioon.

Kauppaan uskaltautui pukeutumisesta kiinnostuneita kokeilijoita, joista kasvoi Plastic Pony -ryhmä. Pian Plastic Ponya pyydettiin esiintymään klubeille ja tapahtumiin. Ensimmäisenä oli vuorossa Suomen ensimmäiset erotiikkamessut Lepakossa. Omaan tyylin toteutetun "muotinäytöksen" mahdollisen eroottisuuden ryhmä jätti katsojan mielikuvituksen varaan.

Kevään 1992 aikana toteutettiin missikilpailu, jossa kysyttiin pitääkö missin olla nainen. Miss Plastic Pony esitettiin mm. Vanhalla ylioppilastalolla, Hotelli Inter-Continentalissa ja Espan lavalla. Plastic Pony liikkui ryhmänä Helsingin kaduilla ja yössä, ja esiintyi muun muassa Neljä ruusua -yhtyeen musiikkivideoissa.

Esiintyminen mediassa oli osa Plastic Ponyn toimintamallia. Lehtien ja television kautta ryhmä löysi ystäviä myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta aikana ennen Facebookia ja Instagramia.

Pian Plastic Pony alkoi järjestää omia tapahtumia. Sarjan aloitti tammikuussa 1993 Vanhalla järjestetty 1970-lukuhenkinen Disco, jonka ohjelmistoon kuului ensiesiintymisensä tehnyt Pony M. Yhtye teki sittemmin useita keikkoja eri asuissa ja vaihtuvissa kokoonpanoissa lähes kymmenen vuoden ajan. Kehonäytös ja siinä esitelty urheilulaji "pony building" Tavastialla vuonna 1994 oli esimakua myöhemmästä kehopositiivisuusajattelusta.

Vuonna 1994 Plastic Pony avasi Uudenmaankadulle oman vaatekaupan, joka oli konseptiltaan perinteisempi. Asiakaskuntaan kuului ajan pop-tähtiä, ja myymälän tuotteet pääsivät muotilehtien kansiin.

Vuosina 1995–1998 Plastic Ponyn ydinryhmä toimi Lontoossa. Siellä järjestettiin erilaisia esiintymisiä ja näytöksiä, mm. Lontoon vaihtoehtoisilla muotiviikoilla. Pääosassa olivat nyt vaatteet, joita myytiin Lontoon ohella aina Tokiossa ja Hongkongissa.

1990-luvun lopulla Plastic Pony piti näyttelyitä Helsingissä. Ensimmäinen oli Muu-galleriassa 1997. Ryhmän toistaiseksi viimeinen catwalk-näytös nähtiin syksyllä 2003 Taidehallissa, missä esiteltiin täysin uusi vaatemallisto. Plastic Pony on sittemmin nähty myös Designmuseon, HAM Helsingin ja Helsingin kaupunginmuseon näyttelyissä. Plastic Pony on ollut mukana erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa, vaikka julkiset esiintymiset ovatkin viime vuosina olleet paljon harvalukuisempia kuin 1990-luvulla.

Plastic Pony Longa-galleriassa 1.-21.10.2021.

Avoinna ke-pe 12-18, la-su 12-16.

Näyttelyssä on esillä valokuvia ja videoita kolmelta vuosikymmeneltä.

Näyttelyyn on editoitu uusi videokooste mm. Miss Plastic Pony 1992 -näytöksestä.
Kommentit